28 Aralık 2008 Pazar

Nazar


Baktığı kimseye zarar veren veya nazar değdiren göz, kötü göz.
bakışlarında hasetlik, fesatlık, kötülük bulunan ve çoğunlukla 'nazar' diye tabir edilen olaya sebebiyet veren göz cinsidir.
İnsan eşit yaratılmamıştır. Bireyler yaşamları boyunca eşitsiz olanaklarla karşı karşıya gelirler. Ama eşitsizlik hasedin zorunlu koşulu olsa da yeterli değildir. Bir de ayrıcalık koşulu var. Kişinin kendini eksik, yetersiz, aşağı hissetmesi, durduk yerde değil, başkasındaki bir şeyin toplumca ayrıcalıklandırılmasıyla ortaya çıkar. Bu yüzden haset basitçe başkasındakini arzulanmak, imrenmek, gıpta etmek olmayıp, ayrıcalıklı olanın başkasında olmamasını istemektir. Yoksunluk duygusu, başkası dolayımıyla gelir. Yetenek, beceri, bilgi, mal, mülk, iktidar eşitsizliği olsun ayrıcalıklandırılan her şey, haset konusu olabilir.

Tu, tu, tu!

Üç tükürük bir kem bakış savar. Başa kötü bir şey geleceği ima edildiğinde veya kuvvetli bir olasılık olarak değerlendirildiğinde tükürür gibi yapmak Anadolu inanışları arasındadır. Bıçak, makas gibi kesici sivri nesneler elden ele geçerken “tu” demek bunlardan biridir. Ama tükürükle, nazar, bela kovmak sadece Anadolu’ya özgü değil. Yunanlı balıkçılar kem gözü savmak için ağlarına, Roma’lılar siftah ettikleri paraya üç kez tükürürlermiş. Çeşitli biçimlerde Yahudi topluluklarında da sürüyor bu gelenek, bizdeki gibi; “püh, püh, püh k'eiyin hara (nazar değmesin)” diyorlar. Bir Rumeli inancındaysa, kendi göğsüne üç kez tüküren kem gözü defedebiliyor.
Psikoloji de hasetlik ve kıskançlık bir davranış kişilik bozukluğudur ve tedavi edilmelidir. Tam anlamıyla bir tedavisi olmamasına rağmen terapilerle törpülendiği , azaltıldığı bilinmektedir………

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Allah nazardan saklasin..

Adsız dedi ki...

hakikaten var aşırı olanları
benim üniversitedeki arkadaşımda da vardı bıçak ve makasa tükürüp verirdi ya da elinden bırakıp öyle verirdi
neymiş kavga edermiş yoksa
ona odaklanınca doğal olarak kavga ederdi :)
evde bardak kalmazdı
düşmüş ya kırılmadı haydi nasıl kırılmazsın çat yerde bardak kırılması gerekirmiş yoksa olmazmış
baya komik
arkadaşımında kulaklarını çınlatmış oldum sağol kankacım

Adsız dedi ki...

I like your blog

Adsız dedi ki...

Although we have differences in culture, but do not want is that this view is the same and I like that!