19 Kasım 2009 Perşembe

Yellow Fibonacci Spiral



Fraktal Geometri Ve Fibonacci Spirali


Doğa ve evrendeki canlı yada cansız tüm madde örgütlenmelerinde, form ve mimari örgüler Fraktal Geometri ile inşa olmaktadır. Fraktal Geometri, bildiğimiz düzlemsel geometri olan Öklit (Euclid, Eukleides) Geometrisi'nden oldukça farklıdır. Eğrisel bir geometri türüdür ve inşa ettiği uzay raslantısallıkla örülmektedir.

Fraktal Geometri’de özgün bir birim hücre, sürekli olarak tekrarlanıp örneklenir. Bu birim hücre geometriktir ve daha küçük parçalara bölünemez. Birim hücrenin kopyalanıp ana parçaya eklenmesiyle bir bütünlük oluşur. Böylece geometrik bir obje meydana gelir.

Doğa ve evrendeki tüm fraktal yapılar bir birim hücre üzerinden inşa oldukları için, onlara ne kadar büyütürek bakarsanız bakın, yine de o fraktal yapıya ait olan birim hücreyi görürsünüz. Başka bir deyişle, bir fraktal yapının şeklini sonsuza kadar büyütseniz bile, yine de karşınıza yeni bir fraktal şekil ve o fraktala ait birim hücre çıkacaktır!

Fraktal yapılardaki birim hücrelerin motifleri son derece özgündür. Bu özgün motiflerin, bir ‘matematiksel operatör’ tarafından oluşturulduğunu ve bu matematiksel operatörün yapısı içerisinde Fibonacci Dizisi'nin (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…) ciddi şekilde söz sahibi olduğu düşünüyorum! Fraktal yapılarda görev alan matematiksel operatörlerin, farklı kodlama yeteneklerine sahip olmaları nedeniyle, olası her motifin kesinlikle özgün olacağı rahatlıkla söylenebilir. Bu durumda, fraktal örgünün tamamlanması sonucu, birbirine çok benzeyen fakat hiçbir zaman birbirinin aynısı olmayan şekiller ortaya çıkacaktır.

Doğa ve evrende, nitelik ve boyutları açısından birbinden farklı olan yapılar bile birbirine benzemektedir. Çünkü, hepsinin mimarisinin altında yatan matematiksel model Fraktal Geometri'dir. Özellikle, Fraktal Geometri’de sıkça adı geçen Fibonacci Spirali’ni, canlı veya cansız bir çok madde örgütlenmesinde görmek mümkündür.

İlgilenenler için daha fazla bilgi aşağıdaki linkte mevcuttur...

http://rapidshare.com/files/202466607/Mitrophyllum_spler_Fraktal_Geometri_Ve_Evrim_Uzerine2.pdf

Atılım Gülşen

1 yorum:

eylem dedi ki...

Bilgi için teşekkür ederiz...