5 Şubat 2009 Perşembe

Altın Oran


Doğada her yerde, insan bedeninde, DNA'da Altın Oran denilen harika bir matematik vardır... İnsanoğlunun tarih boyunca resim, heykel, mimari ve bilimsel araştırmalar başta olmak üzere bir çok yerde kullandığı bu oran mükemmel estetiğin ana unsuru olmuştur...

Bir yapraktan başlayıp, gövde etrafında dönerek aynı hizadaki diğer yaprağa rastlayıncaya kadar yapılan tur sayısı ile, bu turlar sırasında karşılaşılan yaprak sayıları bize Fibonacci sayısını verir. Eğer saymaya ters yönden başlarsak bu kez aynı yaprak sayısı için farklı tur sayısı elde ederiz. Her iki yöndeki tur sayısı ile bu turlar sırasında karşılaşılan yaprak sayısı bize üç ardışık Fibonacci sayısını verir.

Bu özel dizilim, bu kuralı keşfeden Fibonacci isimli matematikçinin adı ile anılır ve "Fibonacci serisi" olarak bilinir. Doğada çok sık rastlanılan bu oran bitkilerdeki ince hesap ve tasarımı anlamada önemli bir anahtardır.

... O'nun katında herşey bir miktar (ölçü) iledir. (Ra'd Suresi, 8)

... Yere (gelince, ) onu döşeyip-yaydık, onda sarsılmaz-dağlar bıraktık ve onda herşeyden ölçüsü belirlenmiş ürünler bitirdik. (Hicr Suresi, 19)

... Allah, herşey için bir ölçü kılmıştır. (Talak Suresi, 3)

Hiç yorum yok: