9 Aralık 2008 Salı

PEPİNO


İkiz Pepino

PEPİNO : Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.
Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comerayaa33;dır.Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir.Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.

PEPİNONUN BESİN DEĞERİ

Kabuğu soyularak tüketimi yapılan pepinonun besin içeriği aşağıdaki gibidir.
Besinin Adı Değeri
Suda çözünebilen Kuru Madde %5, 6
Suda Çözülebilir Şeker 5, 7 gr.
Protein %0, 1-0, 4
Yağ %0, 1
Hemiselilöz %0, 5
Titre Edilebilir Asit (Sitrik Asit) %0, 04-0, 10
Vitamin C 112 mg
Potasyum 111 mg
Kalsiyum 13 mg
Fosfor 13 mg
Sodyum 2, 6 mg
Magnezyum 3, 1 mg
Klor 1, 1 mg

Hiç yorum yok: